Istoric

Parohia Acoperământul Maicii Domnului

Istoricul bisericii

Prin mila și purtarea de grijă a lui Dumnezeu, în orașul Căușeni, care este situat la sud-estul Republicii Moldova, și atestat documentar în anul 1945, având o populație de circa 17.000 de locuitori, în anul 2012, a început să se construiască mai multe biserici ortodoxe, pe lângă cea existentă din centrul orașului, care are hramul “Sfinților Apostoli Petru și Pavel”.

Una din aceste biserici este biserica “Acoperământul Maicii Domnului” de pe strada Păcii, a cărei construcție a început în vara anului 2016, în urma dorinței credincioșilor de a avea și în această zonă a orașului o biserică, primind hramul “Acoperământul Maicii Domnului”. Prima biserică veche a orașului are hramul “Adormirea Maicii Domnului” și este situată în centrul orașului, dar în ultima vreme a devenit nefuncțională și transformată în muzeu.

În urma procurării terenului, cu ajutorul ctitorilor, de către preotul paroh Adrian Iațco, care la acea vreme era cleric al bisericii “Petru și Pavel” din Căușeni, și odată cu obținerea autorizației de construire emisă de către autorități și a consimțământului acordat de către Mitropolitul Moldovei Vladimir, acesta începe construcția propriu-zisă în vara anului 2016.

Neavând resurse suficiente pentru construcție, comunitatea nou formată, a decis să construiască un paraclis provizoriu, în care să se săvârșească Sfânta Liturghie, până când parohia va putea construi o biserică, după toate cerințele și nevoile parohiei.

Cu ajutorul arhitectului Valeriu Bălan, care a întocmit proiectul în cauză, construcția a căpătat formă de biserică mică bazilicală, cu două cupole, în formă de corabie și cu suprafața de 149,6 m2, având lungimea de 21 m, lățimea de 8,5 m și înălțimea de 14m.

Pe interior, biserica are 6 coloane, pe care se sprijină clopotnița cu 6 clopote de dimensiuni diferite și tavanul în întregime semirotund, din construcție ușoară de fier, pe care e montată și cupola de deasupra naosului, având și două brațe laterale cu lățimea de 1,5 m. Altarul cuprinde și o absidă pe partea de răsărit, care și redă construcției întregi forma de corabie.

Sfânta Liturghie a început să se desfășoare sistematic odată cu primirea decretului de numire a preotului paroh Adrian Iațco la noul loc de slujire, emis de către Mitropolitul Vladimir la data de 26.02.2017.

Construcția bisericii împreună cu celelalte două construcții din curtea bisericii au fost executate în mai multe etape și au fost date în exploatare și înregistrate la Serviciul cadastral teritorial din Căușeni la data de 16.12.2021.

În vara anului 2019, s-a finisat exteriorul bisericii, prin intermediul unei firme de construcție contra sumei de 120.000 lei, iar în vara anului următor s-a finisat și s-a vopsit și interiorul bisericii.

La data de 29 martie 2021, Comunitatea religioasă: “Parohia cu hramul Acoperământul Maicii Domnului din cadrul Bisericii Ortodoxe din Moldova”, cod fiscal – 1016620001384, prin Decizia internă întocmită prin Proces verbal înregistrat la I.P.A.S.P. din Moldova și Decizia Nr.23/2021, emisă de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, parohia a aderat la Episcopia Basarabiei de Sud din componența Mitropoliei Basarabiei și a Patriarhiei Române, primind denumirea completă: Comunitatea Religioasă Parohia Ortodoxă Română cu hramul “Acoperământul Maicii Domnului” din or. Căușeni, cu același cod fiscal, în care componență activează până în prezent.

În această perioadă scurtă de timp, dar fructuoasă în ceea ce privește construcția și amenajarea bisericii, s-au remarcat unele persoane cu ctitorii mai importante, precum: Buga Valeriu Irina, Pătrunjel Mihail cu familia, Mihalache Vladimir, Neculcea Ion, Nicolenco Ion și Natalia, Tărîță Gheorghe și Larisa, Gîlcă Liuba și Alexandru, Fialcovschi Ortezia, Borodin Nadejda, Filip Donțu, Zglavuța Mihail cu familia, Covalenco Tamara, Raducan Vera, Melega Serghei, Mihai Gangan, Donțu Valentina, Trinchieț Oleg, Dărănuță Liuba și Petru, Chioibaș Tatiana, Godoroja Vladimir cu familia și alții.

Cu o contribuție aparte a venit și Preasfințitul Părinte Veniamin (Goreanu), Episcopul Basarabiei de Sud, care personal a ajutat la acoperișul casei praznicale și dotarea ei cu uși și ferestre și care și-a adus aportul considerabil și la executarea catapetesmei, făcând și demers către Mitropolia Moldovei și Bucovinei de la Iași, de unde parohia a primit ajutor financiar pentru finisarea ei, cât și pentru acoperirea cu gresie a fundației bisericii.

În activitatea sa, Parohia “Acoperământul Maicii Domnului” din Căușeni se călăuzește de învățătura și dogmele Bisericii Creștin-Ortodoxe și desfășoară o activitate bogată, fiind prezentă în școală, prin predarea orei de religie și activități cu tineretul, în viața socială, colectând ajutoare pentru persoane nevoiașe, săvârșind slujbele rânduite și fiind prezentă la evenimentele importante din localitate.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Veniamin, la data de 07.12.2021, parohia sus numită s-a înfrățit cu parohia “Sf. Ierarh Ambrozie al Mediolanului” din București, cu care întreține o relație caldă și fructuoasă și dezvoltă proiecte sociale și culturale în comun, benefice pentru viața parohială.

La 13 decembrie 2022, cu prilejul participării la Sf. Liturghie a Preasfințitului Părinte Episcop Veniamin și a împlinirii a 40 de ani de viață a preotului paroh Adrian Iațco, în prezența unui sobor de preoți, cât și a parohului parohiei înfrățite de la București, Biserica “Acoperământul Maicii Domnului”, primește ca al doilea ocrotitor pe “Sf. Apostol Andrei, cel Întâi Chemat”, care devine și ocrotitorul așezământului social cultural, aflat în construcție, din curtea bisericii.

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Veniamin, la data de 21 octombrie 2023, în prezența înalților ierarhi, a soborului de preoți, a autorităților locale și a numeroșilor credincioși, s-a săvârșit sfințirea Sfintei Mese și Târnosirea Bisericii, precum și a așezământului social cultural “Sf. Apostol Andrei”, un eveniment așteptat cu mult drag de slujitorii și enoriașii sfintei biserici.

Aducem slavă și mulțumire Bunului Dumnezeu și tuturor credincioșilor pentru ajutorul considerabil întru zidirea sfântului lăcaș și a trupului tainic a lui Hristos și ne rugăm Domnului ca să ne ajute și în continuare să împlinim lucrul cel bun și bineplăcut, pentru rugăciunile Preacuratei Maicii Sale, ale Sfântului Apostol Andrei, cel întâi chemat, și a tuturor sfinților.